Kişi İçerik Google



ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

ARAŞTIRMA UYGULAMA ÇİFTLİK VE İŞLETMELERİ





  • HAYMANA ARAŞTIRMA VE UYGULAMA İŞLETMESİ

  • AYAŞ BAHÇE BİTKİLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA İŞLETMESİ

  • KALECİK BAĞCILIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA İŞLETMESİ

  • ÇİFTELER SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA İŞLETMESİ


    AYAŞ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ
    VERİMLİLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ




    HAYMANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA ÇİFTLİĞİ TOPRAKLARININ
    VERİMLİLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ




    KALECİK BAĞCILIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA İSTASYONU
    TOPRAKLARININ VERİMLİLİK DURUMLARININ İNCELENMESİ





    AÜZF Haymana Araştırma ve Uygulama İşletmesi

    • Kuruluş Yılı : 1983

    • Alan : 4200 da

    • Rakım : 1060 m

    • Üretim Birimleri

    1. Tarla Bitkileri Şubesi

    2. Bahçe Bitkileri Şubesi

    3. Hayvancılık Şubesi

    • Buğday: Çiftliğimizde birinci sınıf ekmeklik buğday olan Bezostaja I çeşidinin sertifikalı tohumculuğu yapılmaktadır. Çeşidin verim potansiyelinin yüksek olması,kötü koşullarda dahi diğer birçok çeşide oranla daha dayanıklı ve stabil kalması,hastalıklara dayanıklılığı ve borsalarda satış fiyatının yüksek olması gibi faktörler, çiftçilerin tercihini olumlu etkilemektedir.


    1. 2008-2009 tohumluk üretimi;

    • Orjinal I 12.000 kg

    • Orjinal II 20.500 kg

    • Sertifikalı I 255.150 kg

    • Arpa: Çiftliğimizde yemlik 2 sıralı arpa çeşitleri yetiştirilmektedir. 2009 yılında sertifikalı tohumluk arpa üretimine başlanacaktır. 2009 yılı toplam arpa üretimi :130 ton • Mısır: Çiftliğimizde süt inekçiliği ve beside kullanılmak üzere, çiftlik su kaynaklarının elverdiği ölçüde yaklaşık 600 ton silajlık mısır üretimi yapılmaktadır. • Yonca: Üretimi son yıllardaki küresel ısınma nedeniyle 450 ton’dan 20 ton’a düşmüştür. • Korunga: Yoncanın yerine kuraklığa dayanıklı baklagil yem bitkisi olan korungadan 2009 yılında, toplam 118 ton üretildi.





    * 2.BAHÇE BİTKİLERİ ŞUBESİ:

    * Çiftliğimizde toplam 130 da meyve bahçesi bulunmaktadır.
    Üretimi yapılan türler:

    * Elma (Malus communis)- 50 da

    – Golden

    – Starkrimson

    – Hüryemez

    – Amasya

    – GrannySmith

    – Kanada Renet

    – Arapkızı

    • Bodur Elma- 6 da

    – Mitch Gala -Red Chief

    – Breaburn -Fuji

    – Royal Gala -Jonagold

    – Mondial Gala



    • Erik (Prunus domestica)-10 da

    – Stanley -Papaz -Formosa

    – Giant -Aynalı -Santa Rosa

    • Kayısı (Prunus armeniaca)- 20 da

    – Kabaaşı

    – Şekerpare

    – Alyanak

    – Hacıhaliloğlu

    – Çataloğlu

    Starks Early Orange

    • Vişne (Prunus cerasus) - 20 da

    – Kütahya çeşidi

    • Kiraz (Prunus avium)- 12 da

    – Lambert

    – Van

    – Bing

    – 0900 ziraat

    – Starks Gold


    3.HAYVANCILIK ŞUBESİ


    SÜT SIĞIRCILIĞI : Süt sığırcılığı işletmesinde Holstein süt inekleri ile çalışılmaktadır.
    İşletmemizin sürü profili tabloda verilmiştir.




    SÜT SIĞIRCILIĞI


    * Bir inekten 305 günde 7000 kg süt alınmaktadır.


    * Ağırlıklı olarak mısır silajı, çayır otu ve konsantre yem ile beslenmektedirler.İşletmede doğan dişi buzağılar damızlıkda kullanılmaktadır. Erkek buzağılar 18-20 ay beslendikten sonra kesilip, işlenmiş ürün olarak satışa sunulmaktadır.



    KOYUNCULUK İŞLETMESİ: İşletmede ki koyunlar İle De France, Dorset Down, Border Leichester, Merinos yabancı ırkları ile karaman, sakız, kıvırcık yerli ırklarının melezlerinden oluşmaktadır.






    KOYUNCULUK


    Koyunlar 8 ay arazide otlat ılmaktadırlar. Kışın, konsantre yem, saman, kuru ot ve kuru yonca otu ile beslenmektedir.


    İşletmede 2 yılda üç kuzulatma yapılmaktadır.


    Doğan kuzuların erkekleri 45-50 kg canlı ağırlığa geldiğinde kesime sevk edilmekte, ortalama 17-19 kg karkas elde edilmektedir. Dişi kuzular damızlıkta kullanılmakta, fazlası damızlık olarak çevre işletmelere satılmaktadır.



    YUMURTA TAVUKÇULUĞU İŞLETMESİ:
    30 haftalık yaşta beyaz yumurtacılar (Bovans White) bulunmaktadır. Bir tavuktan 75 haftaya kadar toplam 320 adet yumurta alınmaktadır. Günlük yem tüketimleri tavuk başına 110 gr/gündür.






    HİNDİ İŞLETMESİ: Kanada convertörü ve Amerikan bronz melezi damızlık hindi ıslah çalışmaları yapılmaktadır. Palazların anızda ekstansif, yarı entansif ve entansif besiye adaptasyonları ve performansları araştırılmaktadır.



    BROILER İŞLETMESİ: Deneme ve üretim amaçlı5000 broiler kapasiteli kümes bulunmaktadır.


    KARMA YEM: 2008 yılında yem ünitemizde yapılan karma yemler ve miktarları (ton).





    AÜZF Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama İşletmesi



    ÜRETİM


    * Arazinin tamamı 400 da, üretim yapılan tarım arazisi 320 da’dır.


    * Arazinin 150 da ’ında damla sulama geriye kalan bölümde yağmurlama ve salma sulama yöntemi kullanılmaktadır.


    * İşletmede kalem ihtiyacını karşılamak üzere; 20 da kiraz, 20 da sert çekirdekli (şeftali, kayısı, vişne), 10 da badem ve yaklaşık 12 da ceviz bahçesi mevcuttur.


    * Yıllık fidan üretimi ortalama 30.000 adet’tir ve yaklaşık 100 da alan, klon anaç ve fidan üretimi için kullanılmaktadır.




    * Tür olarak Orta Anadolu Bölgesinde yetişebilen türler tercih edilmektedir.


    – Bunlar; elma, armut, kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik, badem, dut gibi türlerdir.




    İşletmede fidan üretiminin dışında münavebeli olarak sebze, tohumluk buğday, yonca gibi bitkisel üretimler de yapılmaktadır. Sebze olarak Orta Anadolu' da yetiştirilebilen türler seçilmektedir. Bunlar domates, biber, patlıcan, fasulye, balkabağı, kavun, karpuz, hıyar, tatlı mısır ve enginardır. Her yıl yaklaşık 60 d alanda sebze üretimi yapılmaktadır. Buğday ve yonca bitkisi ise kalan alanda münavebe itkisi olarak üretilmektedir.





    AÜZF Kalecik Bağcılık Araştırma Ve Uygulama İşletmesi



    • KURULUŞ HAKKINDA GENEL BİLGİLER


    • Kuruluş:1991


    • Alan:150 dekar


    • Rakım:700 m


    • Koordinatlar:


    40° 06?44.5 Kuzey Enlemi


    33° 25?43.3 Doğu Boylamı


    • Ortalama Sıcaklık:12,2?


    • Etkili Sıcaklık Toplamı:1970 gün-derece


    • En Düşük Sıcaklık:-21.2?(30.01.2006)


    • Aylık Ort. Yağış:34,8mm


    • Toprak Yapısı:Killi-tınlı, hafif alkali ,fazla kireçli, tuzsuz




    Son yıllarda öne çıkan bazı yerli ve yabancı sofralık üzüm çeşitleri Kalecik (Ankara) koşullarında yetiştirilmektidir.


    Alan : 8 da


    Çeşit sayısı : 7


    Yerli : Trakya İlkeren, Tekirdağ Çekirdeksizi,Yalova Misketi


    Yabancı : A.Lavallée, B.Seedless, S.Seedless Royal




    1995 YILINDA 18 DA ALAN ÜZERİNE KURULAN KALECİK
    KARASI PARSELİ

    AÜZF Çifteler Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İşletmesi


    • 2200 m2 havuz alanı bulunmaktadır.

    • Bunun;

    – 450 m2’sinde Tilapia balığı,

    – 350 m2’sinde mersin ve sazan balığı,

    – 1250 m2’sinde alabalık,

    – 150 m2’sinde yavru yetiştirme kanalları mevcuttur.


    • Yıllık balık üretimi 25-30 ton

    • Yıllık yem tüketimi 35-40 tondur.








  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tüm hakları saklıdır.
    © 2006-2013 Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 06110 Dışkapı - Ankara
    E-posta: agricul@agri.ankara.edu.tr
    Tel
    0312 596 10 00 Faks 0312 317 67 24

    Türkçe English   |